Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Εργασία στα Λειτουργικά Συστήματα



Από τα Windows 3.1 στα…Windows 10



Ήταν 10 Νοεμβρίου του 1983 όταν ο ιδρυτής της Microsoft Bill Gates παρουσίασε για πρώτη φορά τα Windows που έμελλε να επικρατήσουν ως το δημοφιλέστερο λειτουργικό σύστημα παγκοσμίως. Από την πρώτη τους εμφάνιση με την κωδική ονομασία Windows 1.0 μέχρι την πολυαναμενόμενη Windows 10 (μέσα στο 2015), το λειτουργικό σύστημα έχει υποστεί αμέτρητες αλλαγές τόσο ως προς την εμφάνιση, όσο και ως προς την λειτουργικότητα και ευκολία στην χρήση. Στον παρακάτω σύνδεσμο της Wikipedia  http://el.wikipedia.org/wiki/Microsoft_Windows μπορείτε να ενημερωθείτε για όλες τις εκδόσεις των Windows τα 30 αυτά χρόνια, ενώ στον σύνδεσμο http://www.lifo.gr/team/spyrosvj/43717 μπορείτε να παρακολουθήσετε μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση των διάφορων εκδόσεων τους. Επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζει το βίντεο http://www.youtube.com/watch?v=Fvx5L3RnjAA#t=24 το οποίο όμως δεν είναι υποτιτλισμένο στα ελληνικά.


Μετά τις μάλλον «αδιάφορες» και «αναιμικές» εκδόσεις των Windows 1.0, Windows 2.0 και Windows 3.0, η έκδοση Windows 3.1 ήταν αυτή που κυριολεκτικά κατέκτησε τις καρδιές των χρηστών και έβαλε μια για πάντα την Microsoft στα PC μας.


Στους υπολογιστές του εργαστηρίου σας στο μενού «Έναρξη --> Όλα τα προγράμματα --> Emulators --> Windows 3.1» μπορείτε να τρέξετε έναν πλήρως λειτουργικό προσομοιωτή για να έρθετε σε επαφή και να πειραματιστείτε με το περιβάλλον των Windows 3.1.


Στα πλαίσια της εργασίας καλείστε να κάνετε μία σύγκριση των Windows του χθες με τα Windows του σήμερα. Οι αλλαγές είναι πράγματι σαρωτικές αλλά υπάρχουν και λειτουργίες που έχουν παραμείνει ίδιες. Αναρτήστε στο blog μια λίστα αυτών που παρέμειναν ίδια και αυτών που έχουν αλλάξει ή/και προστεθεί. 
Προβείτε σε σύγκριση των βασικότερων στοιχείων των Windows (Επιφάνεια Εργασίας, Γραμμή Εργασιών, Διαχείριση Παραθύρων, Πίνακας Ελέγχου, Διαχείριση Αρχείων και Φακέλων, Βοήθεια, Αναζήτηση, Βοηθητικές Εφαρμογές, Διαχείριση Εκτυπωτών και λοιπών συσκευών, Προσθαφαίρεση Προγραμμάτων κ.α.). 
Καταγράψτε στο blog την προσωπική σας άποψη για τη εξέλιξη του δημοφιλούς Λειτουργικού Συστήματος καθώς και τους λόγους που πιστεύεται πως κρύβονται πίσω από την επιτυχία του.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου